VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras (ŠRATC) oficialiai atidarė maisto ir virtuvės atliekų apdorojimo cechą. Į šiuos Šiaulių regiono nepavojingų atliekų sąvartyno teritorijoje esančias patalpas bus pristatomos regiono surinktos maisto ir virtuvės atliekos. Čia jos bus apdorojamos ir perdirbamos į medžiagų energiją išgauti.
Iš maisto ir virtuvės atliekų bus gaminama pulpa
Atidarymo renginyje aplinkos ministras Simonas Gentvilas, Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis, ŠRATC direktorius Žilvinas Šilgalis, dalininkų atstovai ir valdininkai, rangovai UAB „Raseinių statyba“ generalinis direktorius Saulius Bekampis ir UAB „Ugira“ direktorius Aloyzas Jurdonas, specialistai iš Latvijos ir Estijos regioninių atliekų tvarkymo centras bei kiti svečiai.
„Džiaugiamės, kad drauge su savivaldybėmis partnerėmis šiandien galime pradėti naują etapą Šiaulių regiono atliekų tvarkymo sistemoje. Maisto ir virtuvės atliekas sėkmingai renkame nuo šių metų sausio 1 d., o nuo šių atliekų bus pradėta gaminti perdirbimo medžiaga – pulpa, kuri bus naudojama biometano gamybai. Tai svarbus žingsnis ne tik mums, bet ir ateities kartoms. Dėkojame visiems, prisidėjusiems prie projekto įgyvendinimo“, – kalbėjo ŠRATC direktorius Ž. Šilgalis.
Ministras S. Gentvilas: „ŠRATC lyderiauja atliekų tvarkymo srityje“
Susirinkusiuosius sveikino ir ministras S. Gentvilas: „Kai kurios Europos šalys dar nė nerūšiuoja maisto atliekų, o šiandien mes atidarome jau antrąjį Lietuvoje maisto atliekų apdorojimo cechą. Tai liudija ŠRATC lyderystę atliekų tvarkymo srityje“.
„Noriu nuoširdžiai padėkoti ir statybų įmonei, ir VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro direktoriui Žilvinui Šilgaliui bei jo komandai. Maisto atliekų rūšiavimas tapo realybe. Linkiu sėkmės artėjančiuose projektuose ir tegul Šiaulių regionas pavyzdžiu visai Lietuvai“, – džiaugėsi Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius A. Bartulis.
Kaip maisto ir virtuvės atliekas rūšiuoja gyventojus?
Šiaulių miesto daugiabučių namų ir sodų, Šiaulių ir Radviliškio rajonų daugiabučių namų gyventojai į atskirus maisto atliekų konteinerius gali mesti ne tik tai, kas liko lėkštėje, bet ir kitas maisto ar su juo susilietusias atliekas. Tai vaisių ir daržovių likučiai, mėsos ir žuvies kaulai, arbatos pakeliai ir kavos tirščiai, riebalais sutepti popieriniai rankšluosčiai, plastikinės ir popierinės pakuotės, aliejus plastikiniuose buteliuose.
Kelmės ir Joniškio rajonuose maisto atliekos renkamos kartu su žaliosiomis atliekomis pusiau požeminėse aikštelėse – čia negalima mesti gyvūninės kilmės atliekų. Daugiau informacijos apie maisto atliekų rūšiavimą gyventojai gali rasti interneto svetainėje www.sratc.lt/mva.
• VšĮ Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro informacija
Šia publikacija dalinasi Lietuvos regionų naujienų portalas „Miesto naujienos“. Daugiau sau ir savo miestui aktualijų naujienų rasite portale Miesto naujienos.